Εξομολόγηση και ο Άλλος

894229__cut-wings_pΝιώθω αμηχανία το ομολογώ . «Ένας νέος συγγραφέας» έγραψαν κάποιοι σε κάποια έντυπα , και κοκκίνησα, ντράπηκα . Αυτή την  αμηχανία  την κουβαλώ συνέχεια, κυρίως όταν πρέπει να παρουσιάζω  κάτι που έγραψα ο ίδιος. (;)

Πρόσφατα για μια συνέντευξη τύπου στο Θέατρο  «Αγγέλων Βήμα», βρέθηκα ανάμεσα σε βραβευμένους συγγραφείς θεατρικών έργων και έπρεπε να μιλήσω για το έργο μου. (;)

Αλλά το κείμενο αυτό που έγραψα και που συχνά αναφέρομαι  σε αυτό, ΔΕΝ γράφτηκε από μένα .

Όταν το έγραφα ήμουν ένας άλλος .

Τώρα που το διαβάζω είμαι ένας άλλος .

 Διαβάζω το κείμενο ενός άλλου…

 Η «ρωγμή»!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτή μου ψιθύρισε ότι έπρεπε να γράψω.

Στη «ρωγμή»  φαίνεται κρύβεται καμιά φορά  η «Μανία των Μουσών.»

Σε μένα αυτή η «ρωγμή» ήρθε με τον καρκίνο μου . Εκεί, επάνω στη μάχη, με όπλα μου 60 χημειοθεραπείες,  έπιασα μια κόλα χαρτί,  ένα μολύβι και άρχισα πάνω στο μαξιλάρι μου να γράφω .

 Η αφορμή δόθηκε από  μια απάντηση του πατέρα μου όταν του δήλωσα ότι δεν άντεχα άλλο και ότι ήθελα να πεθάνω :  

  • «Μην ξανακούσω ότι θες να πεθάνεις» φώναξε εκνευρισμένος
  • «Καλά»,  ψέλλισα.  «Δε θα το ξαναπώ. Ας μην πεθάνω. Ας γυρίσω πίσω, στην αρχή, στην μήτρα της μάνας μου, να ξεκινήσω πάλι . Να ξαναγεννηθώ!»

 Δεν ξέρω αν με άκουσε . Από το στόμα η φωνή μου δεν έβγαινε. Στο χαρτί μου όμως, άρχισα να γράφω αυτά που δεν μπορούσα να φωνάξω δυνατά .

Να γράφω είπα ;; Όχι εγώ, ένας άλλος !  Ο «Άλλος» !

 Οι λέξεις αποτυπώνονταν πάνω στο χαρτί χωρίς σταματημό :

scan0024«Τι κοιτάτε, ρε; τι κοιτάτε;»

«Και εσείς έτσι ήσασταν στην κοιλιά της μάνας σας.»

«Γυμνοί και μόνοι.»

«Έχετε χάσει τις ελπίδες σας ; μόνο οι νεκροί δεν έχουν ελπίδες.» 

Ένα αγέννητο πλάσμα, περιτριγυρισμένο από νερό, μέσα στη μήτρα μιας μάνας, μια νέα ζωή που ερχόταν  στον κόσμο για  να γεμίσει αισιοδοξία τους ανθρώπους άρχιζε σιγά σιγά, να παίρνει σάρκα στην λευκή κόλλα μου.

 Όταν μέρες μετά διάβασα το κείμενο αυτό «αναζητούσα» τον συγγραφέα του. Τον «Άλλον». Αυτόν τον τύπο που συνάντησε την «ρωγμή».

scan0001Το κείμενο ήταν ένας  ύμνος στη μάνα , ενώ αναζητούσε την χαμένη μας ελπίδα μέσα από την επιστροφή στην αρχή, στην μήτρα .

 Τελικά κατάλαβα πως  ακόμη και στην κόλαση υπάρχει ένα φως… Μένει μόνο να το βρεις ! Να επιμείνεις κ να το βρεις . Κ κάτω από το φως υπάρχει ένα εισιτήριο επιστροφής . Αν όμως τύχει επιστρέψεις, κ νιώθεις πάλι την κόλαση γύρω σου, κάνε επανεκτίμηση επανεκκίνηση… Γύρνα πίσω στη μήτρα της μάνας. Εκεί που όλα είναι ασφαλή , υδάτινα… Ανα – γέννηση λοιπόν !

 Τι κοιτάτε ρε;

Ξαναγεννήθηκα !

Βούτηξα στα βαθιά .

Στο νερό.

Μπήκα πάλι στη “μήτρα” και ξεκινάω από την αρχή

Θέλω κάτι να σας πω. Θέλει κάτι να σας πει.

Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω.

Ελπίζει αυτή τη φορά να τα καταφέρει.

 Τι κοιτάτε ρε;

Από 11 Ιανουαρίου στο θέατρο «Αγγέλων βήμα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

 Σας περιμένω .

 Σας περιμένει !scan0012

 

This entry was posted in Personal, Θεατρο and tagged , , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *