Ο ΚΟΡΦΟΣ ΜΑΣ – Μια όμορφη αγκαλιά

dekemvrisΚόρφος ,
είναι η αγκαλιά της μάνας όπου ζεσταίνει το προσκέφαλο του παιδιού της, για να δείξει την αγάπη της.
Κόρφος,
είναι η φωλιά των ερωτευμένων όταν πλαγιάζουν ο ένας στην αγκάλη του άλλου, για να ακούσουν την καρδία τους.
Ο Κόρφος μας, ήταν πάντα μια αγκαλιά έτοιμη να σφίξει τη eksofyloθάλασσα, τα δέντρα , τα σπίτια, αλλά και τους ανθρώπους . Κυρίως αυτούς που τον αγαπούν και τον αποκαλούν Τόπο τους.
Γιατί, ναι! Για πολλούς από μας ο Κόρφος είναι ο Τόπος μας .
Ναι ο χρόνος τρέχει μπροστά , όμως εμείς ας κάνουμε ένα ταξίδι με φωτογραφίες στο παρελθόν. Στο «τότε». Στην Ιστορία του Τόπου μας.

flevaris(Στοίχοι από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Ο Τόπος μας» )
“Ανεβήκαμε πάνω στον Λόφο να δούμε τον τόπο μας .
Φτωχικά μετρημένα χωράφια, λιόδεντρα.
Οι μέρες μας παίρνουν το δρόμο για λίγο ψωμί και μεγάλες λιακάδες
Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια.”

iounios

extra 2Πληροφορίες για τον Κόρφο

Ο Κόρφος είναι χωριό που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά όρια της περιφερειακής ενότητας κορινθίας  Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κορινθίων . Ο Κόρφος, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Τάσος Γριτσόπουλος, είναι το επίνειο του Σοφικού, της έδρας του Δήμου. Πολλοί κάτοικοι του Σοφικού, που ασχολούνταν με το εμπόριο της ρητίνης (το έτος 1886, το Σοφικό παρήγαγε 500.000 οκάδες ρητίνης ετησίως), μετοίκησαν στις ανατολικές ακτές της περιοχής, ώστε να εμπορεύονται ευκολότερα, μέσω της θαλάσσης, το προϊόν που παρήγαγαν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι έμποροι αυτοί έμειναν μόνιμα στις παραθαλάσσιες πλαγιές, δημιουργώντας τον Κόρφο, ενώ οι περισσότεροι απόγονοί τους ασχολήθηκαν με τη θάλασσα εν γένει, είτε ως αλιείς, είτε ως Αξιωματικοί του Ναυτικού. Άλλωστε, οι περισσότεροι Κορφιώτες είναι συνταξιούχοι των ναυτικών ταμείων.

ianouariosΤο 1912 συστάθηκε ως κοινότητα (ΦΕΚ 262Α – 31/08/1912) του νομού Αργολίδος και Κορινθίας και μετέπειτα (από το 1949) νομού Κορινθίας. Με το Σχέδιο Καποδίστριας η κοινότητα καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στο Δήμο Σολυγείας. Την 1 Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης  ο Δήμος Σολυγείας εντάχθηκε στον νέο δήμο Κορινθίων, όπου πλέον ανήκει και ο Κόρφος[.

septemvriosΌπως αναφέρει ο Τάσος Γριτσόπουλος στο έργο του «Τα μνημεία του Σοφικού», ο Κόρφος συνδέεται με το Σοφικό κοινωνικά και οικονομικά, άρα είναι φυσικό «να μετέχη και της εν γένει πολιτικής και θρησκευτικής ζωής αυτού». Όπως και στο Σοφικό, έτσι και στον Κόρφο, υπάρχουν χριστιανικά μνημεία. Λαμπρότερο όλων είναι το παλαιό Καθολικό της Παναγίας του Στείρι, που κτίσθηκε τον 11ο αιώνα και σχετίζεται με την παρουσία του Οσίου Λουκά του Στειριώτου στην Κορινθία. Αξιόλογα μνημεία είναι, επίσης, ο Ναός της Αγίας Άννης και ο Ναός των Αγίων Πάντων, οι οποίοι ήταν κάποτε τα Καθολικά δυο αντίστοιχων μοναστηριών. Ενοριακός Ναός του Κόρφου είναι σήμερα ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα απ’ τους αλιείς του χωριού.

extra 1Σήμερα, ο Κόρφος έχει 532 κατοίκους (απογραφή 2001). Η αύξηση του πληθυσμού του οφείλεται στη συνεχή ανοικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων και εξοχικών κατοικιών από ντόπιους και ξένους. Είναι ένας παραλιακός οικισμός, με παραλίες τις οποίες περιβάλλουν οι πευκόφυτες πλαγιές της περιοχής.

scan0011Σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό ευρίσκεται ο όρμος της «Σελόντας», όπου ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου «Παπανικολής», του οποίου Πλωτάρχης ήταν ο, εκ μητρός καταγόμενος απ’ το Σοφικό, Μιλτιάδης Ιατρίδης . Ο όρμος της «Σελόντας» είναι το φυσικό σύνορο των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδος.

korfos at korfos 022

 

060820131064scan0004ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ :

Αντώνη Πιπίνη, Γιάννη Ιγγλέση, Δέσποινα Ρεθυμιωτάκη, Γιώργο Πίτσα, Αθανασία Τζετζούμη, Ευγενία Τζετζούμη, Γιώργο Ντάσκα, Σταμάτη Κουτσογκίλα, Γεωργία Μαρίνου, Γεωργία Βλάσση, Κατερίνα Σπαθή Νικολέττα Ντάσκα. Καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κόρφου και τα μέλη του

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

3 thoughts on “Ο ΚΟΡΦΟΣ ΜΑΣ – Μια όμορφη αγκαλιά

  1. Just super!!! The photos are amazing and full of feelings. I really love your blog… Hope to see you next summer!!! Filia polla…

  2. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ διαδικτυακού αυτού τόπου, με θέμα τον υπέροχο ΚΟΡΦΟ μας ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ…
    ΕΎΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *