Η ιστορία της Βαυβούς -γυναικείες μορφές που προβάλουν το αιδοίο και την μήτρα

untitledΗ  Θεά Δήμητρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας  Όταν ο  αδελφός της ο Δίας, την πόθησε   μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να ζευγαρώσει μαζί της. Και έτσι η Δήμητρα γέννησε τη μονάκριβη κόρη της, την Περσεφόνη. Ο Άδης με τη σειρά του θαμπωμένος από την ομορφιά της, πήρε την Περσεφόνη μαζί του στον κάτω κόσμο .

Η θεά Δήμητρα γέμισε θλίψη και αναζητώντας την κόρη της περιπλανήθηκε σε πολλά μέρη . Ο πιο διάσημος τόπος που αναφέρεται σχετικά με την αναζήτηση της Περσεφόνης είναι η Ελευσίνα στο Ράριον Πεδίο.

Εκεί η θεά συνάντησε μια γυναίκα ,την Βαυβώ, που το όνομά της σημαίνει κοιλιά –μήτρα.

imagesAHVM45KJΗ Βαυβώ υποδέχθηκε τη θεά με φιλόξενα αισθήματα και θέλοντας να την παρηγορήσει, της πρόσφερε ποτό από κριθάρι. Η θεά το αρνήθηκε διότι δεν ήθελα να διακόψει την νηστεία της . Τότε η Βαυβώ έκανε κάτι άλλο προκειμένου να κάνει την λυπημένη Δήμητρα να διασκεδάσει,  κάθισε απέναντι από τη Θεά με ανοιχτά τα πόδια (όπως τη βλέπουμε σαν άγαλμα στον ναό της), σήκωσε ψηλά το φόρεμα της και έδειξε το άσχημο σώμα της . Το παιδί της ο Ίακχος χαμογελούσε μέσα στην μήτρα της Βαυβούς . Η θεά βλέποντας το θέαμα αυτό εδίωξε την λύπη από το πρόσωπο της και ήπιε το ποτό από κριθάρι που της είχε προσφερθεί. Δεν είναι εύκολο να πούμε με ακρίβεια τι είδε η Δήμητρα στην μήτρα της Βαυβούς διότι μπαίνουμε στα απόρρητα των Ελευσίνιων μυστηρίων.

SheelaWikiΑπό τότε που η Βαυβώ κατάφερε με ένα αστείο να διασκεδάσει την λυπημένη Δήμητρα, ως «αγγελιοφόρος» μιας αήττητης δύναμης πέρασε στις μέρες μας σε μύθους και σε παραδόσεις

Έτσι στις 8 Ιανουαρίου στην Θράκη και  στην Νέα Πέτρα της Μακεδονίας γιορτάζουν την ημέρα της Βαυβούς  (γιορτή γονιμότητας) . Άνδρες και γυναίκες αλλάζουν τους ρόλους τους Οι Θρακιώτισσες προσφέρουν καρότα και λουκάνικα, (φαλλικά σύμβολα)  στην στολισμένη σαν νύφη Βαυβώ, τρώνε και πίνουν και γίνεται πομπή μέχρι την βρύση του χωριού με πικάντικα τραγούδια.

  • τα αίσχιστα λέγουσαι δι’ ιάμβων και φαλλούς βαστάζουσαι πορεύονται προς την Βαυβώ

 

baubo_______________________porc2Παράλληλα σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς συναντάμε αγαλματίδια –  εδώλια με την μορφή της Βαυβούς. Πρόκειται για γυναικείες μορφές που προβάλουν  το αιδοίο και την μήτρα

 

 

 

Βιβλιογραφία:

Κ.Κερένυι  Η μυθολογία των Ελλήνων .

Α.Παπαμανώλη  Αρχαιολογία και τέχνη – ο εραστής της γης

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *