Σαίξπηρ η ιδιοφυΐα και ο εξαιρετικός παραμυθάς ( Μικρές Βιογραφίες)

images6BLQ4UHNΟ Ουίλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται ο σπουδαιότερος Άγγλος δραματουργός. Τα έργα του παίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και η μυσταγωγία που δημιουργούν επηρεάζει τις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων. Ο Σαίξπηρ είναι ένας εξαιρετικός παραμυθάς . Χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά τον λόγο και τα κείμενά του είναι επίκαιρα και διαχρονικά. Το πολιτιστικό κληροδότημα του αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και το ταλέντο του μπορεί να συγκριθεί με τους δασκάλους του Αρχαίου Ελληνικού δράματος.

Ωστόσο η ζωή του Σαίξπηρ παραμένει αινιγματική.  Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν και τα περισσότερα που αφορούν τη ζωή του, είναι συμπεράσματα μελετητών μέσα από τα γραπτά του κείμενα .

Γεννήθηκε στην Ελισαβετιανή Αγγλία,  η οποία  κάτω από την βασιλεία της Ελισάβετ της 1ης εξελισσόταν σε μια παγκόσμια υπερδύναμη.  Την άνοιξη του 1564 στο ληξιαρχείο του Στράτφορντ-Απόν-Έιβον, ενός χωριού του Λονδίνου, υπάρχει καταγεγραμμένη η ημερομηνία βάπτισης του. Η συνήθης πρακτική τότε ήταν να βαπτίζονται τα παιδία 3 μέρες μετά την γέννησή τους. Άρα θεωρήθηκε ότι γεννήθηκε ανήμερα του Αγ. Γεωργίου στις 23 Απριλίου του 1564.

imagesRHWH7CKSΉταν το 3ο παιδί του Τζων Σαίξπηρ και της Μαίρης Άρντεν. Οι δύο αδελφές του είχαν πεθαίνει όταν ήταν μωρά. Η μητέρα του Μαίρη , κόρη γαιοκτημόνων, ήταν μια πολύ έξυπνη γυναίκα, και ο πατέρας του Τζων ήταν δερματέμπορος, αλλά η ενασχόληση του με την τοκογλυφία, τον έκανε πλούσιο και μια μέρα έγινε και δημογέροντας στο Στράτφορντ. Χάρη στην οικονομική και κοινωνική επιφάνεια του πατέρα του ο Σαίξπηρ κατάφερε να πάει σχολείο. Έμαθε λατινικά και από νωρίς αγάπησε, διάβαζε, και απάγγελνε απέξω τα έργα του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου . Άλλωστε το ενδιαφέρον του Σαίξπηρ για τους ήρωες της Ρώμης είναι εμφανές σε πολλά έργα του . Εικάζεται ότι από νεαρή ηλικία πρέπει να παρακολούθησε αρκετές παραστάσεις και να αγάπησε το θέατρο, αφού στο Στράτφορντ περιοδεύοντες θίασοι έδιναν συχνά παραστάσεις σε πανδοχεία.

Για τα εφηβικά και μετ-εφηβικά χρόνια του Σαίξπηρ δεν γνωρίζουμε πολλά. Ο πατέρας του αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και μάλλον τον πήρε κοντά του στη δουλειά. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο Σαίξπηρ δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο.

Στο Σότερι, ένα διπλανό χωρίο του Στράτφορντ η κατά λίγα χρόνια μεγαλύτερη του Ανν Χάθαγουάι μένει έγκυος από τον 18χρονο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Γάμος τους έγινε πολύ βιαστικά και μερικούς μήνες μετά ήρθε στον κόσμο η κόρη τους Σουζάνα. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για τον έγγαμο βίο του Σαίξπηρ. Ο γάμος του ήταν μάλλον συμβατικός, για αυτό και στα έργα του Σαίξπηρ βλέπουμε λίγα ευτυχισμένα ζευγάρια .

untitledΓύρω στο 1580 μετακομίζει στο Λονδίνου και εκεί ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα για αυτόν στα μεγάλα θέατρα . Εργάστηκε ως ηθοποιός και συγγραφέας. Τα πρώτα χρόνια δέχτηκε πυρά από το θεατρικό κατεστημένο, αλλά σιγά- σιγά τα έργα του απέκτησαν μεγάλη απήχηση . Έγραφε ποιήματα σονέτα, κωμωδίες, ιστορικά δράματα.

Ο κόμης Σαουθάμπτον ενθουσιάστηκε από τον Σαίξπηρ και δήλωσε θαυμαστής του. Και ο Σαίξπηρ του αφιέρωσε τα ποιήματα του : Αφροδίτη και Άδωνης και Βιασμός της Λουκρητίας. Πολλά σονέτα του Σαίξπηρ περιέχουν μαγικούς ερωτικούς στοίχους και αναφέρονται σε κάποιον νεαρό άνδρα.  Πολλοί συνδέουν τον άντρα αυτόν με τον Σαίξπηρ, λέγοντας ότι είναι ο κόμης Σαουθάμπτον και τους θεωρούν εραστές.

images0L3UQA6AΟι θεατρώνες της εποχής πίεζαν τους συγγραφείς να γράφουν γρήγορα. Στα 20 χρόνια που έμεινε ο Σαίξπηρ στο Λονδίνο, ήταν πολύ παραγωγικός αφού έγραψε 37 έργα . Ώσπου κάποια χρονιά έπεσε επιδημία πανώλης .Τα θύματα στο Λονδίνο ήταν πολλά , και τα θέατρα έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα .Το 1596 ο Σαίξπηρ βυθίζεται στο πένθος αφού πεθαίνει ο 11χρονος γιός του. Τα έργα που γράφει μετά από τον χαμό του παιδιού του, χαρακτηρίζονται από μεγάλη εσωτερικότητα .

O Σαίξπηρ έγινε μέτοχος στο Γκλόουμπ, που ήταν το πιο φημισμένο Ελισαβετιανό θέατρο, χτισμένο στην Νότια όχθη του Λονδίνου. Τα εγκαίνια έγιναν με την παράσταση «Ιούλιος Καίσαρ». Εκεί παιχτήκαν και τα περισσότερα έργα του Σαίξπηρ. Το 1612, μετά από μια παράσταση, το θέατρο παραδόθηκε στις φλόγες μιας πυρκαγιάς και καταστράφηκε. Ξανακτίστηκε το επόμενο έτος , αλλά χωρίς τον Σαίξπηρ πια , όπου και κατεδαφίστηκε το 1644 .

Στον θίασο που δούλευε ο Σαίξπηρ οι ηθοποιοί διέθεταν δικά τους κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα και ο καθένας είχε μετοχές στην επιχείρηση. Και όπως στη αρχαία Ελλάδα έτσι και στην Αγγλία δεν υπήρχαν γυναίκες ηθοποιοί. Νεαρά  αγόρια που δεν είχε μεστώσει ακόμη η φωνή τους, υποδύονταν και τους γυναικείους ρόλους.

Τα γεγονότα του 1603 δηλαδή ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και η στέψη του Ιακώβου του Α’  βρίσκουν τον Σαίξπηρ στο απόγειο της καριέρας του . Είναι τόσο δημοφιλής και αγαπητός που ο θίασός του , που ονομάζεται « οι Άνθρωποι του Βασιλιά» , εμφανίζεται στο παλάτι και ο ίδιος αποκτά τίτλο Ευγενίας και θυρεό η οικογένειά του.

Τα παιδιά του μεγάλωναν για χρόνια χωρίς τον πατέρα τους . Στα έργα του Κυμβελίνος, Τρικυμία Χειμωνιάτικο Παραμύθι υπάρχει ένας πατέρας που είχε προβλήματα με τις κόρες του. Πιθανολογούμε ότι και ο ίδιος είχε. Μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή του Γκλόουμπ φεύγει από το Λονδίνο και επιστρέφει πλούσιος πια στο Στράτφορντ, όπου αγοράζει ένα σπίτι. Όμως δεν έχει γιο ώστε να τον κληρονομήσει. Την Γυναίκα του την αποκλήρωσε αφήνοντας της μόνο ένα κρεβάτι, ενώ άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην κόρη του Σουζάνα . Πέθανε 52 ετών, την ημέρα των γενεθλίων του .

Στην εποχή του ο Σαίξπηρ δεν είχε την εκτίμηση που έχει σήμερα. Οι σύγχρονοί του με εξαίρεση τον Μπεν Τζόνσον ( Άγγλος ,σημαντικός λυρικός ποιητής και δραματουργός)  τον θεωρούσαν αγοραίο συγγραφέα. Όμως μετά την εποχή του Σαίξπηρ το Αγγλικό θέατρο άρχισε να παρακμάζει. Μέχρι το ξέσπασμα του εμφυλίου όπου για αρκετά χρόνια (18) τα θέατρα σφραγίστηκαν και το παίξιμο απαγορεύτηκε.

Σε στοίχους του ο Μπεν Τζόνσον επαινεί τον Σαίξπηρ και γράφει για αυτόν :

«Πάντα θα ζεις όσο ζουν τα γραπτά σου !»

Και είχε δίκιο.

This entry was posted in Θεατρο and tagged , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *