ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ το σπινθηροβόλο βλέμμα με τον προφητικό λόγο (Μικρές Βιογραφίες)

images3I7YL73QO Έλληνας ευθυμογράφος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος   γεννήθηκε στην Αθήνα   το 1913.

Ο άνθρωπος που χάρισε το γέλιο σε εκατομμύρια Έλληνες ήταν ένα αστείρευτο ταλέντο.

Είχε μάλιστα  δύο πράγματα πάντα μαζί  του που δεν τα αποχωριζόταν ποτέ από το τσεπάκι του: την πένα του, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γράφει τις σκέψεις του, και την αγαπημένη του φυσαρμόνικα. Ήταν μια μικρή, φθαρμένη φυσαρμόνικα που είχε αγοράσει έναντι 20 δραχμών από έναν παλαιοπώλη του κέντρου της Αθήνας.

Όσοι γνώρισαν τον Αλέκο Σακελάριο θυμούνται το χαμόγελο στα χείλη του να είναι διαρκώς ζωγραφισμένο.

Ο άνθρωπος με  το σπινθηροβόλο βλέμμα, με τον προφητικό του λόγο, με τις καταπληκτικές γραπτές και προφορικές ατάκες του, λείπει από την ζωή μας. Αλλά το έργο του είναι τόσο μεγάλο και  παραμένει τόσο επίκαιρο….

Η ΕΠΟΧΗ

 imagesYW602DCKΟ Σακελλάριος  γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια ταραγμένη για την Ελλάδα εποχή.

Στην γέννηση του ξεκινούσε ο Β’ βαλκανικός πόλεμος και στην εφηβεία του βίωσε την δικτατορία του Μεταξά.

Το 1941 η Ελλάδα δεχόταν τη επίθεση των γερμανών και η Αθήνα καταλαμβάνονταν από τον ξένο κατακτητή.

Όμως ο νεαρός Αλέκος Σακελλάριος  έδινε στις δυσκολίες της ζωής χαρά και κέφι, και με μικρές σκανταλιές και πλάκες που σκάρωνε κατάφερνε να κάνει τους γύρω του χαρούμενους και γελαστούς.

Ηθοποιό φανταζόταν τον εαυτό του στα νεανικά του χρόνια, ή  σκηνογράφο, μιας και ζωγράφιζε πολύ καλά.

Μαθητής ακόμη εξέδωσε την πρώτη του εφημερίδα, δηλώνοντας τον έρωτα του για την δημοσιογραφία .

Θα τελειώσει την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, αλλά γεννημένος καλλιτέχνης ο Αλέκος Σακελλάριος, θα  νιώσει την ανάγκη για δημιουργία.

ΤΟ ΕΡΓΟ  

imagesARDHNTT4 Έτσι, ο Σακελλάριος βουτάει το αγαπημένο του πενάκι στο μελάνι και αρχίζει να γράφει…

 Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση ήταν στο θέατρο “Κοτοπούλη” με το έργο “Ο βασιλιάς του χαλβά” που ήταν μουσική ηθογραφία.

Η επιτυχία του έργου αυτού ήταν πολύ μεγάλη .

Την ίδια εποχή ο ταλαντούχος συγγραφέας αρχίζει  να συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αθήνας.

Άνοιγε κανείς την «Απογευματινή», την «Καθημερινή» ή την «Ακρόπολη» και διάβαζε τα σπαρταριστά ευθυμογραφήματα και τα απολαυστικά χρονογραφήματα του Σακελλάριου.

Με το πενάκι  του να τρέχει πάνω στο χαρτί, και το λεπτό του χιούμορ, ο ταλαντούχος Σακελλάριος έκανε και τον πιο στρυφνό άνθρωπο να  ξεκαρδίζεται  στα γέλια και να ταυτίζεται  με τους απολαυστικούς ήρωές του.

Το ταλέντο του δεν περιείχε χλευασμούς και φτηνά τεχνάσματα, και ποτέ δεν έριχνε τον πήχη της ποιότητας. Στόχευε στην ψυχαγωγία του κοινού, μέσα από την τέχνη του.

Και αυτό το λαμπρό πενάκι του, μας χάρισε  185 θεατρικά έργα. Τα περισσότερα είναι κωμωδίες που έγραψε μόνος του ο Σακελλάριος ή μαζί με  τον φίλο του  Χρήστο Γιαννακόπουλο.

“Θανασάκης ο πολιτευόμενος”, “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες”, “Ένα βότσαλο στη λίμνη”, “Ούτε γάτα, ούτε ζημιά” είναι μερικές από τις επιτυχίες του .  Τη θεατρική περίοδο 1989-1990 ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το έργο του “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” σε δική του σκηνοθεσία που σημείωσε τεράστια επιτυχία .

Το 1945 ο σκηνοθέτης και παραγωγός Φίνος πείθει τον Σακελλάριο να δοκιμάσει ως σκηνοθέτης στην κινηματογραφική μεταφορά ενός δικού του έργου.

Το έργο του “Παπούτσι από τον τόπο σου” για την μεγάλη οθόνη γνωρίζει επιτυχία και αποτελεί το κινηματογραφικό διαβατήριο του Σακελάριου που  γράφει συνολικά περίπου 70 σενάρια, τα πιο πολλά σε συνεργασία με το Χρήστο Γιαννακόπουλο.

Οι ταινίες του γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη η Τζένη Καρέζη , ο Αυλωνίτης , ο Λογοθετίδης , η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Νίκος Ρίζος, ο Κωνσταντάρας και τόσοι άλλοι πρωταγωνιστές ανάδειξαν το ταλέντο τους μέσα από τα έργα και τις σκηνοθεσίες του Σακελλάριου.

Ποιος δεν αγάπησε  το “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”, την “θεία από το Σικάγο”, την “Αλίκη στο ναυτικό”, τα ” Χτυποκάρδια στο θρανίο”, ή την “κόρη μου τη σοσιαλίστρια” ;

 Παρότι ο Σακελλάριος συνδέθηκε με τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου προσέγγισε με επιτυχία και τον χώρο της τηλεόρασης .

Υπήρξε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης περισσότερων από 40 τηλεοπτικών κωμωδιών όπως το «Δόκτωρ τικ» το «Μια Αθηναία στην Αθήνα» ,καθώς και πολλών ψυχαγωγικών εκπομπών, όπως το «Έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα»  και το «Εξήντα λεπτά χωρίς λεπτά»

 Αλλά το ταλέντο του Σακελλάριου  βρήκε και άλλους δημιουργικούς δρόμους για να εκφραστεί. Ένας από αυτούς ήταν τα τραγούδια. Έγραψε στοίχους για περισσότερα από 2.000 τραγούδια. Μεταξύ άλλων « το τραμ το τελευταίο», το  «άρχισαν τα όργανα» το «γαρύφαλλο στο αυτί» και τόσα άλλα, που τα τραγουδάμε ακόμη και σήμερα.

 

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

Ο Αλέκος Σακελάριος έμεινε ένα παιδί.

Ένα μεγάλο παιδί. Η επιτυχία δεν τον άλλαξε, ούτε οι οικονομικές απολαβές.

Ένας γλυκύτατος συνομιλητής, ένας αμετανόητος φαρσέρ, ένας οξυδερκής χιουμορίστας, η ψυχή της παρέας, ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης. Αυτός ήταν ο Αλέκος  Σακελλάριος !

Δεκάδες ήταν τα βραβεία που απέσπασε, αφού η ταινία του «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία της πενταετίας 1955-1960, από το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τιμήθηκε επίσης για τα θεατρικά έργα του «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», και  το «Ένα βότσαλο στη λίμνη», με το Έπαθλο Ξενόπουλου.

Το 1991 έπεσαν οι τίτλοι του τέλους για το Αλέκο Σακελλάριο  και εκείνος πέταξε για τον παράδεισο.

Το πενάκι του έπαψε να βουτά στο μελάνι, και η αγαπημένη του φυσαρμόνικα έπαψε να ακούγεται. Αλλά ο Σακελλάριος μας άφησε πίσω το σημαντικό έργο του, και από εκεί ψηλά όπου βρίσκεται, χαίρεται που βλέπει ότι οι ταινίες του και τα θεατρικά του κείμενα μας κάνουν να γελάμε με την ψυχή μας .

 

 

This entry was posted in Θεατρο, Μικρές ΒΙογραφίες and tagged , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *