ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ -ΠΩΣ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΟΣΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ (Μικρές Βιογραφίες)

imagesL5SZE0T5ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 Ο Νίκος Τσιφόρος ήτανε φαινόμενο για τα δρώμενα του ελληνικού κινηματογράφου της χρυσής εποχής 1950-1970. Τότε που οι εταιρείες παραγωγής του Φίνου και του Καραγιάννη μεσουρανούσαν με τις ταινίες τους, τότε  που σκορπίζανε το γέλιο και το δάκρυ στον διψασμένο Έλληνα.

Ήτανε φαινόμενο, γιατί με το ευρηματικό του χιούμορ κατάφερνε να σκαρώνει αυθεντικά κείμενα και να σατιρίζει τα κακώς κείμενα της Αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής. Πλήθος ταινιών, αλλά και δημοσιευμάτων και βιβλίων, φέρνουνε τον θαυμάσιο αυτό χιουμορίστα στις πρώτες σειρές της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το ταλέντο του δεν μπορούσε να χωρέσει στη διάρκεια μιας ταινίας ή στις σελίδες ενός βιβλίου. Επεκτεινόταν ως εκεί που φτάνει η φαντασία και το χιούμορ. Και συχνά αυτό το χιούμορ κι αυτή η φαντασία δεν είχαν όρια.

Ευτυχώς δηλαδή που  δεν είχαν όρια, για να κάνουν εμάς, τους απλούς θνητούς να γελάμε με τα καμώματα όσων διακωμώδησε.

Κάποιος κριτικός τον χαρακτήρισε “ευφυολόγο“, κι όχι άδικα. Ήτανε πάντα ετοιμόλογος, πάντα σκόρπαγε τ’ αστεία του παντού, αστεία που του έρχονταν αυθόρμητα κείνη τη στιγμή χωρίς να ‘ναι προμελετημένα.
images3FLELQOJΗ ΕΠΟΧΗ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1912, από εύπορους Έλληνες γονείς .Εκείνη την εποχή η Αλεξάνδρεια ήταν το κέντρο του κόσμου. Ο πατέρας του είχε επιχειρήσεις εκεί, και δυο χρόνια αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Από τα 11 του χρόνια, άρχισε ν’ ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928, για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά ο Νίκος δεν απογοητεύτηκε. Αφού πήρε το πτυχίο της Νομικής, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια.

Το 1937 επί Μεταξά βρίσκεται φακελωμένος και ήταν όπως ισχυριζόταν, «έξω» από πολιτικά ! Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επαγγέλματα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και λίγο πριν την απελευθέρωση της Αθήνας , όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων».  Πρόκειται – όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας- για μια κωμωδία σε τρεις πράξεις που «ξεκινάει από την απλή και χαρούμενη αρχή της πανανθρώπινης ηλιθιότητας και δημιουργεί μιαν εύθυμη ατμόσφαιρα, καλώντας τους πολιτισμένους να φιλοσοφήσουν μέσα από τα γελαστά λόγια της».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1948, ο Νίκος Τσιφόρος  έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του. Ακολούθησαν πολλές θεατρικές επιτυχίες του, τις περισσότερες από τις οποίες έγραψε σε συνεργασία με τον Πωλ Βασιλειάδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του, όπως Η κυρία του κυρίου, Γάντι και σαρδέλα, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Οι γαμπροί της Ευτυχίας, Το έξυπνο πουλί, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός.

Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με εξίσου μεγάλη επιτυχία, ενώ ο ίδιος ο Τσιφόρος ασχολήθηκε με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και το σενάριο. Παράλληλα έγραψε πολλά ευθυμογραφήματα καταδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.

Έγραψε πάρα πολλά ευθυμογραφήματα σε περιοδικά κι εφημερίδες καθώς και ραδιοφωνικά κείμενα.

Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες όπως Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος και περιοδικά όπως Τραστ, Ρομάντζο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον, ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι ως πεζογράφος, διακρινόμενος για το ευρηματικό του χιούμορ και την ικανότητά του στην σατυρική απόδοση ιστορικών γεγονότων. Έργα του όπως «Τα Παιδιά Της Πιάτσας», «Τα Παλιόπαιδα Τα Ατίθασα», «Εμείς Κι Οι Φράγκοι», «Σταυροφορίες»  συναντούν φανατικούς αναγνώστες σε κάθε εποχή. ‘Άλλα  βιβλία του είναι : «Ελληνική Μυθολογία», «Ρεμάλια Ήρωες», «Ιστορία Της Αγγλίας», «Βιβλικά Χαμόγελα», «Παραμύθια Πίσω Απ’ Τα Κάγκελα», «Μίλων Φιρίκης», «Όμορφη Θεσσαλονίκη» κ. ά.

Υπήρξε υπερασπιστής του Λούμπεν προλεταριάτου και αναδείκνυε από τα παιδιά της πιάτσας, ότι το «περιθώριο» της εποχής είχε πολύ μεγαλύτερο πλούτο συναισθημάτων από τους νεόπλουτους μικροαστούς τους οποίους κατάστηλίτευε. Το έργο  του χαρακτηρίζεται από χιούμορ, με ανελέητο σαρκασμό κι ειρωνεία ενάντια στην αυταρχικότητα και στο δεσποτισμό.

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

 Ο Νίκος Τσιφόρος θεωρείται λησμονημένος και παραμελημένος νεοέλληνας λογοτέχνης, σε σχέση με την μεγάλη του προσφορά στα γράμματα του τόπου.

Πέθανε το 1970 , αλλά το ευρηματικό του χιούμορ θα παραμείνει καταγεγραμμένο για να μας κάνει να κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια.

Αυτός ήταν ο Νίκος Τσιφόρος , ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας υπέροχος καλλιτέχνης.

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized, Μικρές ΒΙογραφίες and tagged , , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *