ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μικρές Βιογραφίες)

imagesGJMPULY0ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Την 1η Ιανουαρίου 1897 στα Τουρκοβούνια της Κυψέλης γεννήθηκε η πιο όμορφη «άσχημη» του Ελληνικού κινηματογράφου. Η Γεωργία Βασιλειάδου!  Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου.

 Είχε άλλα 9 αδέλφια και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας  μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο όταν ο πατέρας της, που ήταν αξιωματικός του ιππικού έπέσε από το άλογο του και σκοτώθηκε.

 Από 7 χρονών κοριτσάκι η μικρή Γεωργία ξεκίνησε να δουλεύει στο κορνιζάδικο του θείου της, που βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, στη οδό Αιόλου,  για να μπορεί να βοηθάει την οικογένεια της.

  Η ΕΠΟΧΗ

 Δύσκολα Χρόνια . Πείνα και φτώχεια, στην Αθήνα του 1900. Ενώ το 1912 αρχίζει η επιστράτευση στην Ελλάδα, και ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος.

 Καθημερινά η Γεωργία γαντζωνόταν από τη σχάρα του τραμ και πήγαινε στη δουλειά. Άλλες φορές πάλι, με τα πόδια. Με ήλιο , με βροχή , δεν είχε σημασία.  Τα λεφτά δεν έφταναν για εισιτήρια. Και η ανάγκες για επιβίωση της οικογένειάς της ήταν μεγάλες 

 Η ζωή της Γεωργίας Βασιλείαδου ήταν γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες αφού μεγάλωσε σε μια εποχή δυσκολιών για την Ελλάδα. Στην ζωή της γνώρισε πολέμους και δικτατορίες . Έζησε και τους 2 παγκόσμιους πολέμους  και βίωσε την γερμανική κατοχή και την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς το 1941. Αλλά έζησε και τον εμφύλιο πόλεμο το 1946.  

 Η Γεωργία δεν πήγε σχολείο. Δεν είχε παιχνίδια να παίξει. Είχε όμως μια αγάπη, που της έδινε δύναμη και κουράγιο και την έκανε να ξεχνά τα προβλήματα της και τις δυσκολίες : το τραγούδι.

 Εκείνα τα χρόνια ανθούσε η ελληνική οπερέτα και ο Καλομοίρης παρουσίαζε τις πρώτες του όπερες.

 Ένα απόγευμα περνώντας έξω από το θέατρο ‘Ολύμπια’ όπου στεγάζονταν η Λυρική σκηνή της Αθήνας, ακούει τα τραγούδια από τις πρόβες της χορωδίας , βρίσκει το κουράγιο να μπει, και να ζητάει από τους ανθρώπους της Λυρικής να την ακούσουν.

 Η Γεωργία έχει ταλέντο…και αποφασίζει να το τελειοποιήσει. Δουλεύει ακόμα σκληρότερα,  μαζεύει χρήματα  και καταφέρει να σπουδάσει κλασικό τραγούδι. Γράφεται στην Γεννάδιο σχολή και λίγα χρόνια μετά, η φωνή της εντάσσεται στη χορωδία του μελοδράματος.

  ΤΟ ΕΡΓΟ

 imagesIM19JP5YΌμως  η Γεωργία Βασιλειάδου εγκαταλείπει τελικά το  τραγούδι αφού  ανακαλύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη αγάπη : το θέατρο. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής η Μαρίκα Κοτοπούλη διακρίνει το ταλέντο της και την παίρνει στο πλευρό της. Μαζί θα παίζουν πάρα πολλά έργα στη σκηνή και θα γίνουν αχώριστες φίλες.

 Οι θεατρικές προτάσεις για την ταλαντούχα Γεωργία Βασιλειάδου είναι πολλές και  συνεργάζεται με πολλούς πετυχημένους θιάσους όπως της Κυβέλης και του Μυράτ.   

 Ο Γάμος της και ο ερχομός της κόρης της Φωτεινής, την κάνουν να πάρει μια σοβαρή απόφαση. Να σταματήσει το θέατρο και να αφοσιωθεί στην οικογένεια της.

 Το 1939 όμως , ο μάγος του Ελληνικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελάριος την πείθει να λάβει μέρος στην ταινία  «Κορίτσια της παντρειάς» .

 Μια δεύτερη καριέρα ξεκινάει για την Γεωργία Βασιλειάδου.  Και γίνεται η πιο γοητευτική , η πιο όμορφη «άσχημη» του Ελληνικού κινηματογράφου.

 Η ωραία των Αθηνών , Η θεία από το Σικάγο, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός, Οι γαμπροί της ευτυχίας, Η κυρία δήμαρχος, Ο Θησαυρός του μακαρίτη, Η κυρά μας η μαμή, Η καφετζού, είναι μερικές από τις επιτυχίες που μας χάρισε. Ποιος δεν την έχει χαρεί; Ποιος δεν έχει γελάσει με την ψυχή του με το υπέροχο ταμπεραμέντο της και τις εκπληκτικές ατάκες της στην μεγάλη οθόνη;

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

 «Θέλω να φύγω με ζήτω και όχι με γιούχα» φέρεται να χε πει η ίδια. Έτσι αποφασίζει να αποσυρθεί οριστικά πια . Μια τελευταία μικρή εμφάνιση θα κάνει το ξανά 1975 στην τηλεοπτική σειρά ο Χριστός Ξανασταυρώνεται που ήταν βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

 Στις 13 Φεβρουάριου του 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου ταξίδεψε στην βασιλεία των ουρανών. Η κηδεία της έγινε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών παρουσία λίγου κόσμου.

 Η μαγεία του κινηματογράφου κρατά  άσβεστο το ταλέντο της.

Οι ταινίες της παίζονται συνέχεια από την μικρή οθόνη και το γέλιο που μας χαρίζει «Η ωραία των Αθηνών» ακούγεται μέχρι τον παράδεισο.      

 

This entry was posted in Μικρές ΒΙογραφίες and tagged , , by Christos Syriotis. Bookmark the permalink.

About Christos Syriotis

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη . Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως : Άμλετ, Φοίνισσες, Ερωφίλη, Οιδίπους Τύραννος, Επιθεωρητής, Μάλα, Δείπνο ηλιθίων, Λυδία, Οι επισκέπτες, Γαμήλια δεξίωση, Ασκητική, Άμλετ comedy, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, Μη γελάτε είναι σοβαρό, Χαρτοπαίχτρα, Μαύρη κωμωδία, Κύκλος με την κιμωλία, Ειρήνη, Party Time, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Λαλαλώ και Ρεπετέ κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του με τους: Γιώργο Κιμούλη, Άννα Συνοδινού, Γρηγόρη Βαλτινό, Τάκη Ζαχαράτο, Πέτρο Φιλιππίδη , Γιάννη Νικολαΐδη, Νίκο Χαραλάμπους, Γιάννη Καραχισαρίδη, Andriew Visnevski, Ηλία Ασπρούδη, Γ. Κακλέα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κωστή Καπελώνη κ.α. Εργάστηκε σα βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και το 2004 διασκεύασε και σκηνοθέτησε σε πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική. Το 2013 έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή το έργο: «Τι κοιτάτε, ρε ;» Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δανείζει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες ,ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά . Εργάστηκε για χρόνια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την αφιερωματική εκπομπή αναμνήσεων " τι μου θύμισες τώρα"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *